Промийте зібране листя Іван – чаю від пилу, потім розсипте в тіні, у чистому та сухому місці на щільній тканині чи чистому папері. Листя необхідно сушити протягом доби і дати їм підв'яляться Зрідка перемішуйте листя рукою, при цьому намагайтеся не допустити пересихання листя, вони повинні стати млявими. Промийте зібране листя Іван – чаю від пилу, потім розсипте в тіні, у чистому та сухому місці на щільній тканині чи чистому папері. Листя необхідно сушити Протягом доби і дати їм підв'яляться. Зрідка перемішуйте листя рукою, при цьому намагайтеся не допустити пересихання листя, вони повинні стати млявими.
Коли можна збирати листя іван чаю?
Збирати кипрей потрібно в червні-серпні до цвітіння і під час рясного цвітіння. Встигніть заготовити сировину до того, як рослина почне пушитися (утворювати насіння), тому що на цей момент рослина втрачає свої лікувальні властивості. Для чаю збираються тільки листя із середини стебла.
Як правильно збирати та Ферментувати Іван чай?
Просто висушене листя іван–чаю не будуть нормально заварюватись і не дадуть справжнього аромату. Їх потрібно ферментувати. Робиться це просто: зібране листя складіть у скляні трилітрові банки і поставте на кілька годин у тепле місце, можна на сонці.
Як сушити ван без ферментації?
Так, можна, і звичайним способом, пучками в приміщенні, що провітрюється, в тіні, і в духовці. Але смак буде трохи не такий, тобто при заварюванні це буде швидше не чай, а трав'яний настій. Проте корисні властивості цілком збережуться.
Як правильно заготувати кіпр?
Збирати листя кипрію потрібно вранці, але після того, як висохне роса, або ближче до вечора. Після збору листя треба ретельно переглянути, щоб у чай не потрапив лісовий клоп або равлик. Потім щільно укласти в целофанові пакети та прибрати на три дні в морозилку. Розморозивши, листя скочують у рулетики.
Кому не можна пити Іван чай?
Іван–чай слід вживати окремо від інших заспокійливих засобів, оскільки рослина також має досить сильний седативний ефект. Іван–чай протипоказаний людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки має проносну дію.
У чому користь іван чаю?
Завдяки різноманітності активних інгредієнтів, серед яких танін, пектин, флавоноїди, кислоти, мікроелементи, вітаміни А та С, іван–чай має видатний букет корисних властивостей: протимікробну, болезаспокійливу, в'яжучу, протизапальну, протигрибкову, спазмолітичну, пом'якшувальну, обволікаючу, заспокійливу, …
Як Ферментувати Іван чай у морозилці?
Перебране листя поміщають у невеликі пакети, які щільно пакують. У такому вигляді кипрей відправляється в морозильну камеру приблизно на 12 годин. Якщо можливості зайнятися приготуванням чаю через встановлений час немає, то подальшої переробки листової маси можна відкласти більш пізні терміни.