Зелень кінзи користь

Listen to this article
Послухайти цю статтю



Кінза: користь

Зелень кінзи містить аскорбінову кислоту, каротин, рутин, ефірні олії, вітаміни А та К, а також калій, кальцій, магній, фосфор, натрій. Кінза позитивно впливає на процеси травлення, імунітет, роботу жовчного міхура, печінки та щитовидної залози.14 May 2020

Скільки кінзи можна їсти за день?

Зловживати кінзою, незважаючи на всі її корисні властивості, не можна, тому що це може викликати порушення сну, місячних циклів у жінок, ослаблення пам'яті та потенції. За один прийом можна, можливо вживати не більше 35 г зелені або 4 г насіння коріандру.

Як правильно їсти кінзу?

Кінзу їдять просто так, загортаючи в хліб або лаваш, начиняють нею коржики. Додають у супи, м'ясні та овочеві страви. Фарширують нею запечену рибу, протирають разом із фруктами, ягодами та овочами в соуси.

Чим шкідлива зелень кінзи?

Протипоказання кінзи Зловживання кінзою у здорової людини може спричинити порушення місячних у жінок, розлади сну, ослаблення потенції у чоловіків та зниження пам'яті. Ця зелень протипоказана при гастритах, підвищеній кислотності, захворюваннях серця, гіпертонії, тромбофлебіті, тромбозі та цукровому діабеті.

Як кінза впливає на шлунок?

Це роблять і сьогодні: кінза дійсно здатна допомогти при лікуванні гастриту, а також виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Ну а у здорових людей кінза може покращити травлення та апетит. Крім того, вона застосовується при безсонні та здатна послужити засобом від надто високого кров'яного тиску.

Чи можна вживати в їжу квіти кінзи?

Кінза має численні, дрібні, білого чи рожевого кольору квіти, зібрані в суцвіття "хибна парасолька". Цвіте трава з липня до серпня. Квіти їстівні, проте не всі можуть їх споживати як та рослина, вони мають специфічний колір та запах.

Як правильно посадити кінзу?

Посів здійснюють з березня по травень: проростати насіння кінзи починають при температурі ґрунту 4-6 ºC, але чим сильніше прогрітий ґрунт, в який ви кинете насіння, тим швидше з'являться сходи. Сухі (це важливо) насіння коріандру розкладають по 2-3 штуки в неглибокі борозенки на відстані 8-10 см.

Як використовувати зелень кінзи?

Листя рослини підходить для приготування салатів і як пряність для супів, різних м'ясних і рибних страв, солінь і маринадів, бутербродів, сальси, соусів. У кавказькій кухні кінза – це найпопулярніша приправа для багатьох страв, часто її міксують з іншого зеленню.